Ziraat Bankası’na ödenen görev zararı yüzde 313 arttı

Maliye Bakanlığı Verilerine Göre 2024 Merkezi Yönetim Bütçesi Açık Verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın son verilerine göre, 2024 yılında merkezi yönetim bütçesi 2 trilyon 106 milyar 145 milyon lira açık verdi. Geçen yıla kıyasla bütçe giderleri yüzde 63.6 artarak 10 trilyon 777 milyar 9 milyon liraya yükseldi.

‘Görev zararı’ olarak bilinen ‘görevlendirme’ giderleri kalemindeki artış dikkat çekiciydi. Görevlendirme giderleri bir önceki yıla göre yüzde 61 artışla 1 trilyon 219 milyar TL’ye yükseldi.

EÜAŞ’a 213.7 Milyar Lira Ödeme

Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) yapılan zarar ödemesi 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 176 artarak 213 milyar 736 milyon TL’ye çıktı. Bankalar ve diğer kamu kurumlarına yapılan zarar ödemelerinde de büyük artışlar yaşandı. Tüm bu ödemeler, ‘görevlendirme giderleri’ kalemindeki en büyük ödemeler olarak kaydedildi.

Ziraat’te Yüzde 313’lük Artış

Bankalara ödenen görev zararında en büyük artış Ziraat Bankası’nda kaydedildi. Ziraat’a yapılan ödemeler yüzde 313 artarak 87 milyar 623 milyon liraya yükseldi. Halkbank’a yapılan ödemeler ise yüzde 136 arttı.

TMO’ya Yapılan Ödemeler Yüzde 55 Azaldı

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) yapılan görev zararı ödemeleri yüzde 55 azalarak 9 milyar 677 milyon liraya geriledi. İşsizlik Sigortası Fonu’na yapılan ödemelerde de yüzde 46 düşüş kaydedildi.

Görev Zararı Nedir?

Kamu İktisadi Teşebbüslerinin kamu yararı adına piyasa koşullarında zarar etmelerine ‘görev zararı’ denilmektedir. Bu zararlar merkezi yönetim bütçesinden ilgili kurumlara yapılan ödemelerle karşılanmaktadır.

Related Posts

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.