Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

Bölgede Yanık ve Yangın Afetleri Konferansı Gerçekleştirildi

Türk Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (TYAD), Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (MEBFDS) ve Başkent Üniversitesi Yanık ve Yangın Enstitüsü’nün birlikte düzenlediği “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nın açılışı yapıldı. Kongreye Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da katıldı. Haberal’ın yaptığı açılış konuşmasında, yanık konusundaki önemine vurgu yapıldı.

“Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur. Yanık konusunda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak eğitimler verdik ve yanıkları önleyici tedbirler konusunda işyerleri ve okullarda seminerler düzenledik. Aynı zamanda, bir dergi çıkarmaya ve bu konuyu gündemde tutmaya karar verdik. Yanıktan korunma ve yanığı önleme çok önemli ve eminim bunda da başarılı olacağız ama bir kez daha tekrar edeyim ki; yanık ve yangın afetleri her yerde, her zaman ve herkesin başına gelebilir.”

‘ÇOK YÖNLÜ VE ZORLU BİR TRAVMA’

Memişoğlu, Haberal’ın yanık üzerine yaptığı çalışmaların Türkiye’ye öncülük ettiğini belirterek, “Yanık tedavisi gibi insan hayatını doğrudan etkileyen karmaşık bir konuda bir araya gelmemiz, bilimsel dayanışmanın göstergesidir. Yanıklar sadece cilt yüzeyinde oluşan bir hasar değildir, vücudun metabolik, immün ve psikolojik sistemini etkileyen çok yönlü ve zorlu bir travmadır. Bu nedenle yanık tedavisi sadece bir müdahale değil, disiplinler arası iş birliğiyle yürütülen kapsamlı bir iyileştirme sürecidir.” şeklinde konuştu.

Memişoğlu, yanık tedavi hizmetlerinde son 20 yılda önemli gelişmeler yaşandığını ve 2002 yılında yalnızca 3 merkezde 35 yatak kapasitesiyle sunulan yanık tedavi hizmetlerinin bugün 62 merkezde, toplam 780 yatakla modern ve yaygın bir hizmet ağına ulaştığını ifade etti. Konuşmalar sonrasında Prof. Dr. Mehmet Haberal, Sağlık Bakanı Memişoğlu’na plaket ve çiçek takdim etti.

Related Posts

Mide kanseri riski bu kan grubunda daha yüksek!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riskinin daha fazla olduğunu söyledi.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!

Uzmanı uyardı: Anne adayları, yaz tatili planlarken bunlara dikkat!