NASA görüntüledi: Yıldızlar böyle doğuyor

İlk olarak Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen HH30, yoğun bir gaz ve toz diskiyle çevrili, oluşum sürecinde olan bir yıldız sistemi. Yeni görüntü, toz ve gazın koni şeklindeki akışlarını ve uzaya doğru fırlayan dar bir jet akımını gözler önüne serdi.

James Webb Uzay Teleskobu, dünyanın en gelişmiş uzay gözlemevi olarak kabul ediliyor. 25 Aralık 2021’de fırlatılan ve Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzaklıkta, Güneş yörüngesinde bulunan bu teleskop, 6.5 metrelik altın kaplama aynası ve güçlü kızılötesi algılama sistemleriyle evrenin derinliklerindeki yıldız oluşumlarını inceleyebiliyor.

YILDIZLAR NASIL OLUŞUYOR?

HH30, Herbig-Haro (HH) nesneleri olarak adlandırılan bir tür parlak nebuladır. Bu tür nebula, genç yıldızlardan fırlayan yüksek hızlı iyonize gaz jetlerinin, çevresindeki yıldızlararası maddeyle çarpışmasıyla oluşur. Bu jetler, uzayda yüzlerce kilometre hızla hareket ederek şok dalgaları oluşturur ve çevredeki gazı ısıtarak görünür ve kızılötesi dalga boylarında ışıldamalarına neden olur.

Gökbilimciler, HH30’un en dikkat çekici özelliğinin bipolar jetler olduğunu belirtiyor. Hubble tarafından yapılan gözlemler, diskin kenardan görünüşünü göstererek merkezdeki yıldızı doğrudan gözlemlemeyi engelliyor, ancak disk içindeki gezegen oluşum süreçlerini inceleme fırsatı veriyor.

‘AYIN FOTOĞRAFI’

Astronomlar, JWST’nin verilerini Hubble Uzay Teleskobu (HST) ve Atacama Büyük Milimetre Dizisi (ALMA) gözlemevlerinden gelen verilerle birleştirerek HH30’un disk yapısını çoklu dalga boylarında inceledi. Ortaya çıkan görüntü, şimdiye kadar elde edilen en detaylı görüntülerden biri olarak “Ayın Fotoğrafı” olarak yayımlandı.

JWST’nin kızılötesi gözlem kapasitesi, bilim insanlarının milimetre boyutundaki toz tanelerinin disk içindeki dağılımını takip etmesini sağladı. Ancak, ALMA gözlemevi sayesinde daha büyük toz parçacıklarının dar bir alanda yoğunlaştığı tespit edildi. Daha küçük parçacıklar ise daha geniş bir alana yayılmıştı.

Araştırmalar, büyük toz parçacıklarının diskin içinde hareket ederek ince bir tabakaya yerleştiğini gösteriyor. Bu durum, gezegen sistemlerinin oluşum sürecinde önemli bir aşama olarak görülüyor. Toz taneleri, zamanla birleşerek kayalara, ardından daha büyük cisimlere ve en sonunda gezegenlere dönüşüyor.

Ayrıca, gözlemler sırasında HH30’un merkezinden yüksek hızda fırlayan dar bir jet akımının çıktığı tespit edildi. Bu jet akımının, daha geniş ve konik biçimde dışa doğru yayılan bir gaz akışıyla çevrili olduğu gözlemlendi.

Related Posts

Evcil hayvan bakımında kullanılan teknolojik mucizeler! Sevimli dostlarımız için akıllı çözümler

Evcil hayvan sahipleri için tüy dökme sezonu diye bir şey yok; tüyler her zaman her yerde! Ancak, teknolojinin hızlı ilerleyişi, evcil hayvan bakımını yeniden tanımladı. Otomatik kedi tuvaletlerinden akıllı su pınarlarına, evcil hayvan temizleme …

Nintendo Switch 2 satışları şirket rekorunu kırdı

Sekiz yıl aradan sonra çıkan yeni Nintendo konsolu, ilk dört günlük satış rakamı ile firmanın kendi rekorunu kırdı.

Yapay zeka kılıklı mühendislerden büyük vurgun: CEO itifasını verdi

Yazılım geliştirme sürecini “pizza siparişi kadar kolaylaştırdığını” ileri süren Builder.ai, Natasha adını verdiği sistemin tamamen AI tabanlı olduğunu savunuyordu. Ancak Bloomberg’in nisan 2025 tarihli araştırmasına göre, Hindistan’daki Noida ve …

Avrupa Su Sporları Atlama Şampiyonası’nda kazananlar belli oldu

Antalya’da düzenlenen Avrupa Su Sporları Atlama Şampiyonası tamamlandı. Kadınlar senkronize 10 metre platform finalinde İspanya birinci, Ukrayna ikinci, Almanya ise üçüncü oldu.

Enerji depolama ekosistemi Ankara’da buluştu

Türkiye’nin enerji dönüşümündeki stratejik atılımında mihenk taşı kabul edilen enerji depolama sistemleri için buluşma noktası Ankara oldu. Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER), 21 Mayıs’ta JW Marriott …

WhatsApp’a medya merkezi geliyor

WhatsApp, Web sürümüne kullanıcıların işini kolaylaştıracak yeni bir özellik eklemeye hazırlanıyor.