Meyve Suyu İhracatının Bu Yıl 500 Milyon Doları Aşması Hedefleniyor

Uçak, yazılı bir açıklamada, Türkiye’de yılda 27 milyon ton meyve üretildiğini ve bunun yüzde 10’unun meyve suyu endüstrisi tarafından işlendiğini belirtti.

Geçen yılın ocak-şubat döneminde 74 milyon dolarlık meyve suyu ihraç edildiğini hatırlatan Uçak, bu yılın aynı döneminde ihracatın yüzde 27 artarak 94 milyon dolara ulaştığını dile getirdi.

‘ŞEFTALİ KAYISI VİŞNE PORTAKAL’

Uçak, iç piyasada özellikle şeftali, kayısı, vişne ve portakal sularının popüler olduğunu vurgulayarak, şunları ekledi:

“Türkiye’nin konsantre (yarı mamul) ihracatının yarısı elma suyu konsantresinden geliyor. Nar ve siyah havuç konsantresi gibi ürünler, Türkiye’nin rekabet gücünü yükselten önemli ürünler arasında yer alıyor. Meyve suyu sektörümüz, hem iç piyasada hem de ihracatta büyüme potansiyeline sahip. 2024 yılında sektörün ihracat hedefi 500 milyon doları aşmak. 2028 yılında Türkiye’nin meyve suyu ihracatından elde edeceği dövizin 1 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz.”

Türkiye’nin 2023 yılında 452 milyon dolarlık meyve suyu ihracatında ABD’nin 196 milyon dolarlık payla lider konumda olduğunu belirten Uçak, Hollanda’nın 36,5 milyon dolarlık ve İtalya’nın 22 milyon dolarlık ihracatla sırasıyla ikinci ve üçüncü olduğunu bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir