Bir zamanlar yeşildi, maviye döndü: Bilim insanları okyanusların sıradaki rengini açıkladı

Okyanusların Evrimi: Mavi Gezegenin Yeşil Başlangıcı

Dünya yüzeyinin %70’inden fazlasını kaplayan okyanuslar, Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre milyonlarca yıl önce siyanobakteriler ve fotosentezin evrimi nedeniyle yeşil hal almıştır.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, gezegenin 4,5 milyar yıllık jeolojik süreçlerle kimyasal ve fiziksel olarak değişim geçirdiği ve yaşamın şekillendirici etkisine sahip olduğu belirtilmektedir.

Arkeyan Çağı, Dünya’nın evrimi için kritik öneme sahip bir dönemdir. Bu dönemde, atmosfer ve okyanuslar oksijensizken güneş ışığından enerji üretebilen ilk organizmalar ortaya çıkmıştır. Anaerobik fotosentez, oksijen gazının oluşmasına neden olarak büyük değişimlere yol açmıştır. Oksijen, başlangıçta deniz suyundaki demir ile bağlanmış, ancak daha sonra demir oksijeni nötrleştiremeyince atmosferde birikmeye başlamıştır.

Bu süreç, “Büyük Oksidasyon Olayı” (GOE) olarak adlandırılmış ve karmaşık yaşamın gelişimine zemin hazırlamıştır. Arkeologlar, bu döneme ait önemli kanıtlar arasında yer alan bantlı demir formasyonlarından yola çıkarak oksijenin etkilerini gözlemlemektedirler; oksijenin olmadığı ortamlarda demir yataklarının üzerinde kırmızı demir tabakaları birikmiştir.

Yüzey Suyunu Yeşile Dönüştüren Oksitlenmiş Demir Parçacıkları

Araştırmalar, Arkeyan döneminde su altında yüksek Fe(III) konsantrasyonuna sahip olduğundan, su altı ışık spektrumunun yeşil olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle Japonya’nın Iwo Jima adasının çevresindeki yeşilimsi sular, bu tezi destekleyen önemli bir örneği oluşturmaktadır.

The Conversation, fotosentez sonucu ortaya çıkan oksijenin deniz suyundaki oksitlenmiş demirin oluşumuna yol açtığını belirtmektedir. Okyanus kimyasındaki değişikliklerin son derece yavaş gerçekleştiği ve milyarlarca yıl sürebileceği vurgulanmaktadır.

Mor, Kırmızı, Kahverengi Okyanuslar

Yoğun volkanik aktiviteler ve düşük atmosfer oksijen seviyeleri, kükürt miktarını artırarak büyük değişiklikler meydana getirebilir. Bu süreçte, mor kükürt bakterilerinin yayılmasıyla birlikte Güneş’in yaşlanması yüzeyde buharlaşmayı artırarak oksijensiz ortamlarda bu bakterilerin büyümesini kolaylaştırabilir.

Her ne kadar okyanuslar mor renge dönüşmese de kırmızı veya kahverengi olabilir. Kızıl okyanuslar, tropikal iklimlerde karadaki kırmızı demir oksitlerini nehirler veya rüzgarlar aracılığıyla denizlere taşıması sonucunda oluşabilir. Ayrıca, yüzeye hâkim olan ‘kırmızı gelgitler’ olarak bilinen alg türlerinin varlığı bu durumu tetikleyebilir.

Related Posts

Sivas’ta Servis Minibüsü ile Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 17 Yaralı

SİVAS’ta, öğretmen ve sağlıkçıların da içinde olduğu servis minibüsünün otomobille çarpıştığı kazada, 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Yaralılar ambulans ve helikopterlerle hastanelere kaldırıldı. Kaza, saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Çeltek köyü …

En ucuz iPhone modeli geliyor!

Apple, iPhone 17 ailesi için sürpriz bir model hazırlığındadır. Şirket, uygun fiyatlı bir modelle daha iPhone 17 serisini genişletmeye karar verdi. Raporlara göre, iPhone 17e, serinin en ucuz modeli olacak ve fiyatıyla rakiplerini geride bırakmayı …

Samsung Galaxy teknolojisiyle 25 basketbol sahası büyüklüğündeki mercan resifi habitatı restore edildi

Samsung, bir yıl önce mercan resiflerinin restorasyonuna yönelik yeni ve inovatif çözümler keşfetmek için kendini deniz ekosistemlerini restore etmeye adamış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Seatrees ile iş birliği yapmaya başladı.

Motosiklet Sürücüsü Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti

Sakarya’nın Karasu ilçesinde otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü yaşamını yitirdi. Karasu-Kocaali yolu Küçük Karasu mevkisinde H.B idaresindeki otomobil ile Ercüment Solmaz’ın (21) kullandığı motosiklet çarpıştı. İhbar üzerine kaza yerine …

NASA garip görünen asteroitin yakın çekimini paylaştı

NASA’nın Lucy uzay aracı tarafından çekilen görüntüler kısa bir süre önce yayınlandı.

Apple yeni ‘yapay zeka’ reklamını yayınlandı

Daha önce Apple Intelligence reklamıyla davalık olan Apple, bu sefer mevcut özelliğin yer aldığı bir reklam yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir