Harran Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Almanya’da fabrika siparişleri ocakta düştü

Almanya'da fabrika siparişleri, geçen yılın aralık ayında büyük siparişlerin etkisiyle güçlü artış kaydederken, bu yılın ilk ayında yüzde 7'lik sert düşüş görüldü.

Almanya Fabrika Siparişleri Ocak Ayında Geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin ocak ayı geçici verilerini yayımladı. Buna göre, ülkede yurt içinde imal edilen ürünler için siparişler, ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 7 geriledi. Bu düşüş, son 12 ayın en sert düşüşü olarak kayıtlara geçti. Ayrıca fabrika siparişleri de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 gerileme gösterdi.

Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 2,8 azalması yönündeydi. Yüzde 6,9 olarak açıklanan Aralık 2024 ayı fabrika siparişleri yüzde 5,9 olarak revize edilmişti. Ocaktaki düşüşün, Aralık 2024’te uçak, gemi, askeri araç ve tren gibi büyük siparişlerin etkisiyle yüzde 5,9’luk güçlü artışın ardından gelmesi dikkati çekti.

Ocaktaki yurt içi siparişler yüzde 13,2, yabancı siparişler ise yüzde 2,3 düşüş kaydetti. Avro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 2,5, Avro Bölgesi dışından gelen siparişler de yüzde 2,3 geriledi.

Ülkede ocakta aylık bazda ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 1,4 ve tüketici malı üreticilerinin siparişleri de yüzde 2 düşüş kaydetti. Sermaye malı siparişleri ise yüzde 11 düşüş gösterdi.

Almanya’da Makine Mühendisliği Siparişleri Düşüş Gösterdi

Destatis’in açıklamasına göre, imalat sektöründe gelen siparişlerdeki olumsuz gelişme, makine mühendisliği yüzde 10,7’lik ve diğer araç yapımı alanlarındaki yüzde 17,6’lık önemli düşüşten kaynaklanmaktadır. Açıklamada büyük siparişlerden arındırıldığında ocak ayında siparişlerin toplamda yüzde 2,7 düştüğü belirtildi.

Talep İle İlgili Endişeler

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, imalat sektöründe gelen siparişlerin üç aylık karşılaştırmada yüzde 2,4 düştüğü belirtilerek, yurt içi siparişlerdeki yüzde 5,8’lik artışın yurt dışından alınan siparişlerdeki yüzde 7,3’lük düşüşle dengelediği aktarıldı.

Bakanlığın açıklamasında, “İmalat sektöründe talepte kalıcı bir toparlanma olduğuna dair herhangi bir işaret bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Ekonomideki Beklentiler

Almanya Merkez Bankası tarafından yayımlanan rapora göre, kurulacak koalisyon hükümetinin zorlu ekonomi ortamında göreve başlayacağına işaret edilerek, “Alman ekonomisi, durgunluk içinde sıkışıp kalmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulunuldu. Alman ekonomisinin özellikle imalat sektöründeki zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruduğu ve ekonomik toparlanmada belirsizliklerin devam ettiği vurgulandı.