AB’den sürpriz karar: Karbon vergisinden şirketlerin yüzde 90’ı muaf olacak

AP, Sınırda Karbon Vergisini Uygulayacak Şirketlerin Yüzde 90’ını Muaf Tuttu

Avrupa Parlamentosu (AP), sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 90’ını bundan muaf tutacak yasal değişikliklere destek verdi. Brüksel’de gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda Birlik mevzuatlarını basitleştirmek için hazırlanan “Basitleştirme Omnibus” adlı “torba yasa” teklifindeki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) değişiklikleri oylandı.

Mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithalat malları için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik CBAM’i basitleştirme teklifini AP üyeleri, 564 “Evet”, 20 “Hayır” oyuyla kabul etti.

Teklif kapsamında, AB’nin sınırda karbon vergisi olarak bilinen mekanizmasında ithalat yapanlara yönelik idari külfet azaltılacak. İlgili ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmalar, CBAM gereksinimlerinden muaf tutulacak. Böylece, büyük kısmı küçük ve orta ölçekli olmak üzere ithalatçı şirketlerin yüzde 90’ı sınırda karbon vergisi ödemeyecek.

Demir, çelik, alüminyum, çimento ve gübre ithalatından kaynaklanan toplam karbon emisyonlarının yüzde 99’u hala kurallar kapsamında yer alacak. Değişiklikler, AP ve üye ülkeler arasında yapılacak müzakerelerle son halini alacak.

MEKANİZMA NASIL İŞLİYOR?

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor. AB, 2026’da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2026’dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek.

AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.

Related Posts

Ünlü döner zinciri iflasın eşiğinde: Konkordato ilan etti!

Türkiye genelinde 250’yi aşkın şubesi bulunan Ekrem Coşkun Döner, yaşadığı mali darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Altın tablosu şaşırttı: Gram, çeyrek, tam altın fiyatlarında son durum

Orta Doğu’daki İsrail-İran geriliminin etkileri sürerken, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararının ardından altın fiyatlarında ani bir gerileme yaşandı. 21 Haziran 2025 itibarıyla gram altın 4.296,86 TL, çeyrek altın ise 7.113,00 TL’den işlem görüyor. İşte altın fiyatlarında güncel tablo…

Konut fiyatlarında 4 ayın en yüksek artışı

Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayısta aylık bazda yüzde 3,4, yıllık yüzde 32,3 arttı.

Suriye’den 14 yıl sonra bir ilk: ABD ile transferlere yeniden başlayacak

Suriye 14 sene sonra bir ilke imza bastı. Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir Hüsriyeh, Suriyeli ve ABD’li ticari bankalar arasında dün gerçekleşen üst düzeydeki görüşmenin ardından “birkaç hafta içinde” ülkenin ABD’li bir bankayla ilk para transferini gerçekleştirmeye hazırlandığını açıkladı.

Trump’tan faiz kararı sonrası Powell’a sert sözler

Fed Başkanı Jerome Powell’ı hedefine alan ve her seferinde Powell’a yüklenen Trump, faizin sabit kalması sonrası yine hakaret etti. Trump, sosyal medya hesabından “Powell en kötüsü, Amerika’ya milyarlarca dolara mal olan gerçek bir aptal” dedi. DAHA …

Türkiye adeta 2 farklı ülke gibi! Milyoner sayısında dünya birincisi…

İsviçre merkezli banka UBS’in klasikleşen servet raporu, Türkiye’deki gelir eşitsizliğinin ne kadar ekstrem seviyelere ulaştığını gözler önüne serdi. UBS’ın dün açıkladığı rapora göre Türkiye 2024’te dolar milyoneri sayısının en hızlı arttığı ülke …