ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa Borsaları, ABD-Çin Ticaret Gerilimiyle Yükselişte

Avrupa borsaları, küresel ticaret gerilimlerinde azalma olabileceğine yönelik iyimserlikle haftanın son işlem gününü artıda tamamladı. Stoxx Europe 600 endeksi, yüzde 0,44’lük bir artışla 537,96 puana ulaştı.

Bölgedeki diğer borsalarda da benzer şekilde pozitif kapanışlar yaşandı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 artarak 8.554,8 puana, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,63 yükselerek 23.499,32 puana yükseldi. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,64 artarak 7.743,75 puana çıkarken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,02 artarak 39.369,99 puana ulaştı.

Avro/dolar paritesi de Avrupa piyasalarının kapanış saatlerinde yüzde 0,54 artarak 1,129 seviyesine yükseldi.

Yatırımcılar, ABD-Çin arasındaki ticaret müzakerelerine odaklanırken, İsviçre’de gerçekleşecek olan görüşmeler önemli bir adım olarak görülüyor. ABD heyetine Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer liderlik ederken, Çin tarafını Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek. İki ülke arasındaki ilk resmi yüz yüze temas olacak bu görüşmeler, ABD’nin Çin mallarına uyguladığı yüksek gümrük vergisinin ardından gerçekleşiyor.

Analistler, ABD’nin müzakereci tavrının ticarette gerilimin azalabileceğine ilişkin beklentileri artırdığını belirtiyor. Ayrıca, ABD ile Çin arasındaki görüşmelerin sonuçlarının önemine vurgu yapılıyor.

Fed’in politika faizini sabit tutmasının ardından Fed yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. New York Fed Başkanı John Williams, enflasyon beklentilerinin politika yapıcıların hedeflerine yakın tutulmasının önemine işaret ediyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michael Barr ise tarife artışlarının ekonomiye etkilerini henüz net bir şekilde göremediklerini belirtiyor ve tarifelerin bu yılın sonunda enflasyonu artırabileceğini düşünüyor.

Şirketlerin bilançoları da değerlendirilirken, Pinterest’in hisseleri beklentilerin üzerinde gelir açıklaması ve kullanıcı sayısının artmasıyla yüzde 4,8 değer kazanırken, Lyft’in hisseleri de şirketin hisse geri alım planını açıklamasının ardından yüzde 28,1 yükseldi. Expedia’nın hisseleri ise finansal sonuçlardaki beklentileri karşılayamaması sonrası yüzde 7,3 değer kaybetti.

Related Posts

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.