Anket: Gazetecilerin çoğu daha iyi bir ücret karşılığında mesleği bırakmaya hazır!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Açıkladı: Gazetecilerin Durumu Endişe Verici

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyuna açıkladı. Anket sonuçlarına göre, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte biri ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğu, daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

“Gazeteciliği Bırakıp Başka Bir İşte Çalışmayı Düşünüyorum”

Journo’nun haberine göre, ankette katılımcıların açık uçlu yanıtlarına da yer verildi. Bir katılımcı “Kasım 2023’te bu ofise girdim. Maaşım hâlâ aynı, çok zor bir durum” derken, bir diğer katılımcı ise “Genç gazetecileri ölüme terk ettiler. Keşke başka bir sektörde iş bulsam. Alanımda en iyisi olduğumu biliyorum ancak hak ettiğim muameleyi asla göremeyeceğime de eminim. Tekrardan üniversite okuyup bu sektörü komple hayatımdan sileceğim günü iple çekiyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

“Gazetecilerin Yarısı Kendini Yoksul Hissediyor”

TGS’nin “Yoksulluk Araştırması”na göre, gazetecilerin neredeyse tamamı geçen yıla göre alım gücünün düştüğünü belirtti. Her iki gazeteciden biri kendini yoksul hissetmekte, katılımcıların sadece beşte biri oturdukları evin sahibi iken geri kalanı kiracı veya aile yanında yaşamaktadır. Anket sonuçları, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte birinin ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğunun daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını gösterdi.

Gazeteciler Zor Durumda

Son bir yıl içinde yaşananlar endişe vericiydi. 29 gazeteci tutuklandı, 6’sının ev hapsine alındı, gazetecilere 313 soruşturma açıldı ve 123’ü gözaltına alındı. 311 gazeteci toplamda 212 davada yargılandı ve gazetecilere 137 yıl 23 gün hapis cezası verildi. 56 gazeteci fiziksel, 90 gazeteci ise sözlü saldırıya uğradı.

Basın Özgürlüğü Kısıtlanıyor

26 internet sitesi ve 90 haber URL’si engellendi, 38 haber içeriği tamamen silindi. RTÜK ise basın kuruluşlarına toplamda 87 milyon TL para cezası kesti. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB protestolarında 13 gazeteci darp edildi ve 7 gazeteci tutuklandı.

“Gazetecilere Yapılan Baskı Artıyor”

Ekim 2022’de yürürlüğe giren “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” maddesi kapsamında; 67 gazeteci hakkında 85 soruşturma açıldı, 15 gazeteci gözaltına alındı ve 4’ü tutuklandı.

Related Posts

Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor.

Hindistan’da Türkiye’yi şok edecek karar: Ermenistan havaya uçacak

Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilimin ve yaşanan çatışmaların ışığında Hindistan’da Türkiye ve Azerbaycan’ın boykot edilmesi çağrıları yükseliyor. Aynı zamanda alternatif olarak Ermenistan ve Yunanistan markalarına destek verilmesi şeklinde …

Muğla’da iş cinayeti: Göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti

Muğla’nın Dalaman ilçesinde kanalizasyon kazısı esnasında göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti.

Aşk, her eve lazım…

Aslında bütün dinlerin ortak kavramlarındandır: Aşk… Dört çeşidi olduğundan söz edilir; 1. İlahi aşk, 2 . Memleket aşkı , 3. Aile, dost, insana karşı aşk, 4. Karşı cinse duyulan aşk… İslamiyet’te vardır… Hele de tasavvufta… Hinduizm’de mebzul miktarda bulunur… Hele de Hindistan’da… Farklı inanç ve uygulamaların bir arada bulunduğu büyük bir dini çeşitliliğe sahiptir, dünyanın en büyük dinlerinden dördünün, yani Hinduizm , Budizm , Jainizm ve Sihizm ’in doğum yeridir Hindistan… Ayrıca hatırı sayılır

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: İstifa dilekçesine bunları yazan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor

Kıdem tazminatı yalnızca işten çıkarılanlara değil, haklı nedenle istifa eden çalışanlara da verilebiliyor. Ancak istifa dilekçesine yazılacak yanlış bir ifade, hem tazminat hakkını kaybettirebilir hem de işverene ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğurabilir. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, çalışanların en sık yaptığı hatalara dikkat çekti.

SPK 2 şirketin sermaye artırımını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2 sermaye artırımı ve 5 borçlanma aracı ihraç başvurusuna onay verdi. SPK haftalık bültenine göre Kurul, Formet Metal ve Cam Sanayi AŞ’nin 538,1 milyon liralık, Dardanel Önentaş Gıda Sanayi AŞ’nin 1,76 milyar liralık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir