Elon Musk’ın X’inden Bluesky’a göç ne anlama geliyor? ‘Sosyal sermayenin bir ağdan diğer ağa aktarımı zor’




Elon Musk’ın Değişen Dünyası

Elon Musk’ın Yeni Hedefi: Bluesky

Milyarder ve ABD Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE) Başkanı Elon Musk, Twitter’ı 2022’de satın alarak X’e dönüştürme planlarıyla milyonlarca sosyal medya kullanıcısının ilgisini çekti. Musk’ın girişimi, merkeziyetsiz bir alan olarak konumlandırılan Bluesky’ı sosyal medya dünyasında popüler hale getirdi. Platform, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın yeniden göreve gelme ihtimaliyle birlikte ivme kazandı. Türkiye’de ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınmasıyla Bluesky’a olan ilgi belirgin bir şekilde arttı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) X hesaplarını engellemesi üzerine toplu dijital göç gündeme geldi ve Bluesky’ın kullanıcı sayısı Nisan ayı itibariyle 34 milyona ulaştı.

X’in Yeni Rolü: Trump Politikalarının Megafonu

Prof. Dr. Tolga Kara, X’i artık “Trump politikalarının megafonu” olarak nitelendiriyor. Musk’ın dünya genelinde uyum sağlamaya çalıştığına dikkat çeken Kara, X’in hükümetlerin isteklerini geri çevirmediğini belirtiyor. Kara ayrıca X’in, içerikleri manipüle ettiğine ve kullanıcıları sansasyonel ve uydurma haberlerle bombardıman ettiğine vurgu yapıyor.

Sosyal Ağlardaki Göç ve Bluesky’nın Geleceği

Dr. Sarphan Uzunoğlu, sosyal medyadaki ‘yankı odaları’na dikkat çekerek, Bluesky’ın çok seslilik açısından tereddütlü bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtiyor. Uzunoğlu, sosyal medyanın bilgiye erişim aracı haline geldiğini ve bu nedenle kullanıcıların farklı platformlara geçişte “daha az sansür” beklentisi içinde olduğunu söylüyor. Ancak Uzunoğlu, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı direnç göstermeyen X’in, kalıcı bir göçün zor olabileceğini ifade ediyor.


Related Posts

LG, PHOLED ekran teknolojisi ile geliyor!

LG Display, OLED ekran teknolojisinde beklenen devrimi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştı. Şirket, bu ekranların en büyük zayıf halkası olan mavi piksel sorununu çözen mavi fosforesan OLED (PHOLED) teknolojisini ticarileştirdiğini açıkladı. LG …

Gemini, yapay zeka özelliklerini 13 yaş altı kullanıcılara açıyor!

Google, yapay zeka destekli sohbet botu Gemini’yi 13 yaş altı kullanıcıların da erişimine açmaya hazırlanıyor. Şirketin yeni adımı; ebeveyn denetimi altındaki Google hesaplarına sahip çocukların bu uygulamayı kullanarak yapay zekadan ödev yardımı …

Gemini ile yapay zeka deneyimi 13 yaş altı kullanıcılara açılıyor

Google, çocuklar için geliştirdiği Gemini’nin yeni yapay zeka sohbet uygulamasını önümüzdeki hafta kullanıma sunmayı planlıyor. Şirketin yeni adımı, ebeveyn kontrolü altındaki Google hesaplarına sahip 13 yaş altı çocukların da bu sohbet botunu …

Bitcoin’de son durum ne? İşte güncel değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Türkçe düşünebilen yapay zeka için çalışmalar yapılıyor

Türk Dil Kurumu büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini geliştirmek istiyor.

Gökbilimcilerden kızılötesi sinyal tespiti: Dokuzuncu gezegen bulunmuş olabilir

NASA ve Japonya’nın eski uzay görevlerinden elde edilen kızılötesi veriler, Dünya’dan 7.400 yıllık uzaklıkta dönen gizemli bir gök cismine işaret ediyor. Eğer bu nesne bir gezegense, binlerce yıllık “dokuzuncu gezegen” sırrı aydınlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir