Çilek Üretiminde Altın Tohumlar Projesiyle Katma Değer Hedefleniyor
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla başlattığı “Altın Tohumlar” projesi kapsamında çilek üretimini ele alıyor.
Uzmanların katıldığı toplantıda, çilek üretiminde teknolojik gelişmeler ve endüstrileşmenin öneminin vurgulanarak katma değer ve ihracat potansiyeline dikkat çekildi.
1 Yılda 700 Bin Ton Üretim
İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, ülkemizin çilek üretiminde kendi kendine yeterli hale geldiğini belirterek, 2000 yılında 130 bin ton çilek üretiminden bugün 700 bin tona ulaşıldığını ifade etti. Ancak, bu büyük üretimin ihracata dönüştürülemediğini ve üretimde hala kalite standartlarına uygunluk sorunları yaşandığını dile getirdi.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz ise Türkiye’de çilek üretiminin en büyük sorunlarından birinin yanlış fide seçimi olduğuna dikkat çekerek, kaliteli fidanın azaldığını ve doğru fidan kullanımının maliyetleri düşürebileceğini vurguladı.
Çilekte Katma Değerin Artırılması Şart
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Erbaş, çilek üretiminde sadece sofralık üretimle yetinilmemesi gerektiğini belirterek, çileğin sanayileştirilerek katma değerinin artırılabileceğini söyledi. Örneğin, dünya genelinde çileğin farklı şekillerde işlenerek katma değerinin yükseltildiğini dile getirdi.
Modern Yöntemler ve Verimlilik
Çilek üreticisi Sabri Bozkurt, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle açık alanda değil örtü altı üretimine yönelmeye başladıklarını belirtti. Birim alandan daha fazla verim almanın işletme maliyetlerini azaltabileceğini vurgulayan Bozkurt, modern tarım tekniklerini kullanmanın karlılığı artırabileceğini ifade etti.
İhracatçılardan Çilek Çeşitliliğine Dikkat Çağrısı
Çilek ihracatçısı Dr. Murat Bayizit, ihracat hedefli üretimde çeşitliliği artırmanın önemine değinerek, küçük aile işletmeleri modelinin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Alıcıların taleplerine uygun üretim yapmanın pazar rekabetinde önemli olduğunu vurgulayarak, çilek çeşitlerinin artırılması gerektiğini ve ambalaj, soğuk zincir gibi konularda iyileştirmeler yapılmasının ihracatı artırabileceğini dile getirdi.